Saturday, January 14, 2012

Nygamla Häxan


Nytt år, nya utmaningar som de brukar säga vid årsskiften, de som tänker så alltså.
Själv kör jag på temat "gammalt blir nytt", eftersom jag tänker mer grönt.

1999-2000 gick jag den välrenommerade Serieskolan här i Malmö och en av serierna jag producerade där heter "Häxan och Döden". Jag hittade av en slump när jag letade efter något (borrmaskinsladdare) i källaren, en inramad ruta från den serien, och jag kände att jag genast måste läsa igenom den. När jag så kom upp ur den mörka och något trista källaren, letade jag upp Serieskolans årsbok och fick fram den gamla trasan i ett jehu.
Jag insåg att jag gillade konceptet och delar av manus, och tänkte att jag hade velat skriva om den och teckna den annorlunda.
Sen följde en fråga som för mig är ganska ovanlig; "Varför inte?".

Jag är normalt inte så lättsam av mig att denna typ av fråga har tillträde till mina tankars banor särskilt ofta, men jag antar att det var "vindar från förr" som ven genom mitt gamla dammiga psyke och en slags "spontanitet" från ungdomligare da´r inträdde vid åsynen av serien och jag sa "JA" till livet. Bland annat, livet. Men även tanken på en "remake" eller "makeover" eller "modernisering" av en gammal berättelse som låg, och fortfarande ligger, mig märkligt nära hjärtat.
Jag menar det mesta jag skrev för 12 år sen känner jag inget för precis, och jag lockas ofta till skratt för hur jag tänkte och var, och känner att det är något jag lämnat bakom mig.

Men inte i det här fallet alltså och jag började med den inramade serierutan och det är den processen jag hade tänkt dela med mig av här. Jag tycker det är så roligt att se andras tecknar-processer så jag tänkte att det kanske andra också tycker.
(Ett tips är att när ni klickat på bilden och fått upp "lightbox"-bilden så högerklicka på den och välj "Visa bild". Då kommer den upp på nytt och man kan förstora bilden.)

No comments:

Post a Comment